Сръбските регистрационни номера на автомобилите изтекоха в петък в Косово и

...
Сръбските регистрационни номера на автомобилите изтекоха в петък в Косово и
Коментари Харесай

От събота Косово глобява за сръбски номера на колите

Сръбските регистрационни номера на колите изтекоха в петък в Косово и Метохия, заяви телевизионният и радио канал RTS.

Собствениците на такива номера трябваше да получат косовски такива преди 16:00 часа локално време. От събота локалната полиция ще стартира да отстранява номера, да лишава водачите от книжките им и да ги глобява със 150 евро.

Косовските власти отказаха да възобновят разрешението за потребление на сръбски номера.

Косовската полиция заяви, че до петък са били пререгистрирани 3300 транспортни средства.

В края на ноември косовските управляващи удължиха валидността на сръбските регистрационни номера с 15 дни.

Първоначално управляващите в Прищина взеха решение за пререгистрация на регистрационните номера предишното лято, след което започнаха митинги в района, вследствие на което осъществяването на това решение беше отсрочено.

Припомняме, че напрежението сред страните в последните месеци отново ескалира и номерата на колите беше единствено една от аргументите. 

Евродепутатите през октомври осъдиха уверено политиката на Сърбия по отношение на Косово като " доста рискова ", подчертавайки сериозните последствия от насилието, осъществено от сръбски паравоенни сили в село Банска на 24 септември 2023 година

Напрежението сред Белград и Прищина се увеличи от 24 септември, когато косовската полиция близо до село Банска в Северно Косово влезе в борба с към 30 въоръжени сърби, които се барикадираха в сръбски православен манастир. Убити бяха трима нападатели и един служител на реда.

Европейски Съюз през юли одобри ограничения против Косово заради непредприемането на дейности за деескалация на обстановката в северната част на Косово, като косовските институции и държавното управление бяха известени за това на 28 юни.

Прищина забрани по-рано през годината и импорт на сръбски артикули. 

Неманя Старович, държавен секретар в Министерството на защитата на Сърбия, съобщи през юни, че министър председателят на Косово Албин Курти нарушава голям брой съглашения.

" Този ход е ориентиран против сърбите, живеещи в северната част на Косово, които съответно получават всички съществени хранителни и медицински консумативи от Сърбия. Ако бъде приложена, такава противозаконна мярка може да докара до филантропична злополука ", сподели Старович.

Той разказа решението като " налагане на цялостна окупация на района ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР